Eksamenserfaring

Tenk at det i morgen er første juni! Ååh jeg kan nesten ta og føle på sommerferien nå. Den er så ufattelig nærme. ♥ Bare en eksamen mellom meg og to måneders frihet - og det skal gå så fint! Har innsett at det ikke hjelper å bekymre seg, men er likevel spent på hva jeg kommer opp i da. Altså, aller helst vil jeg jo opp i et dansefag, men jeg vet at det ordner seg uansett. Og det gjør din eventuelle eksamen også! 

Jeg kan fortsatt huske eksamenene mine i slutten av tiendeklasse som om de var i går. Kom opp i norsk skriftlig og samfunnsfag muntlig. Norsk skriftlig gikk faktisk supert. Det var enkelt å forberede seg med bare å lese gjennom eksempeltekster og se gjennom tidligere gitte eksamener. Søk opp "norsk vurderte elevsvar Udir". Da ser du nemlig eksempler på tekster som viser til de ulike karakterene, med begrunnelse fra sensor. Kjøpte også inn en skikkelig god nynorsk ordbok som reddet meg! Anbefaler for alle ungdomskoleelever som har nynorsk som sidemål å kjøpe denne boken. Utrolig enkel i bruk!

Samfunnsfag muntlig derimot krevde litt mer innsats. Det var to intense døgn med pugging av pensum. Først må jeg si jeg var ganske misfornøyd med trekket, men det hele endret seg da jeg fikk oppgaven: demokrati. Da ble jeg så glad! Min sterkeste side var nemlig den samfunnsfaglige delen av faget, ikke historien og geografien. Jeg måtte selvfølgelig se over alt pensumet og brukte mye tid på det jeg var svakest på, nemlig kriger og den typen ting. Jeg prioriterte nemlig det å kunne besvare spørsmål fra hele pensum fremfor å gjøre en bra powerpointpresentasjon. Fremføringen min var absolutt ikke den beste og det kommenterte sensor også, men den muntlige samtalen etterpå veide opp. Så fokuser på den! Ta intiativ, prat i vei, vurder, begrunn og eksemplifiser.

Jeg fikk en del spørsmål fra presentasjonen før vi gikk over til den kalde krigen (som jeg heldigvis hadde pugget masse på det siste døgnet, så jeg bare snakket i vei til de måtte stoppe meg, heheh). Det hele var egentlig over ganske fort og jeg måtte gå ut på gangen å vente mens de diskuterte. Jeg var den siste som skulle ha eksamen den dagen og begge lærerne var nok minst like slitne som meg. De brukte lang tid, og var tydelig uenige. Heldigvis for meg var det sensor som hadde siste ord.

Å så vil jeg dele et tips som jeg brukte da, og gjentok mandagen som gikk nå. Det høres kanskje rart ut, men det å ta seg noen timer fri hvor man gjør noe helt annet enn skolearbeid dagen før en stor prøve - pleier å fungere overraskende godt for meg. Grunnen til at jeg fikk være sist på samfunnsfageksamenen var at jeg dagen før hadde danseforestilling på festspillene. Jeg gikk derfor glipp av store deler av forberedelsesdagen, for å stå på scenen i stedet. Og jeg tror faktisk at det å gjøre noe helt annet underveis i puggingen var det som reddet meg. Derfor gjentok jeg denne strategien nå nylig på geografiprøven jeg hadde på tirsdag. Etter skolen på mandag leste jeg gjennom sammendraget mitt en gang og la det deretter helt vekk. Jeg gikk ut å kjøpte meg smoothie og endte opp med mange søte sommerkjoler fra h&m hihi. Det minner meg på at jeg må vise dere bilder av dem, de var nemlig så søte og sommerlige. ♥ Men tilbake til poenget. Geografiprøven på tirsdag gikk strålende, jeg var ikke stresset, men følte jeg fikk kunnskapen min ned på papiret. Ja, det hele kan være rene tilfeldigheter, og kanskje dette er noe som bare fungerer for meg personlig. Uansett er dette noe jeg garantert kommer til å fortsette med. Altså, hvis det å ta seg litt fri kan føre til bedre resultater er det vel ingen grunn til å la være?

Jeg gikk ut fra ungdomsskolen stolt, og med et smil om munnen. Jeg gikk ut derfra med toppkarakterer. Eksamenene jeg hadde gruet meg til fra jeg satte foten inn på ungdomsskolen var over. Ting løste seg. Det var sommerferie og jeg skulle endelig begynne på vgs. Tenk, nå står jeg her som andreklassing med bare en liten eksamen og en sommerferie foran meg, før jeg går mitt siste år. Ord kan nesten ikke beskrive hvor mye jeg gleder meg til å begynne på noe helt nytt og spennende! 

Dersom du har en eksamen i nærmeste fremtid - lykke til, dette klarer du! Still gjerne spørsmål og del erfaringer i kommentarfeltet.

Ingen kommentarer Skjul

Skriv en ny kommentar

hits